Global Village - állandó világkiállítás a sivatag közepén

Kiköltözésünk előtt sokan mondátk, hogy a Global Village nevű helyet mindenképpen meg kell látogatnunk, mert lenyűgyözően mutatja be a közelkeleti és egyéb kultúrákat. Mivel ez egy szabadtéri látványosság, csak November és Március között van nyitva. Ráadásul hétvégén gyakorlatilag lehetetlen bejutni, így mi egy kellemes hétköznap késő délutánt választottunk arra, hogy ezt a sokat hivatkozott helyet meglátogassuk. És amit bent láttunk, attól leesett az állunk, mindenféle értelemben.

A legelső dolog, ami legalább is csodálkozásra ad okot, az maga a létesítmény elhelyeztedése és méretei. Gyakorlatilag a sivatag közepén van, az autópálya mellett, közel s távol semmi sincs. Ezt mondjuk kezdjük megszokni, Dubai gyakorlatilag a lehetetlen beruházások megvalósításának szinonímája. Világ legnagyobb szökőkútja a világ legmagasabb épületének tövében a város egyik felén, fedett sípálya igazi pingvinekkel a város mesik felén, közte pedig egy mesterségesen épített csatorna, ami szigetté alakította a város egyik részét. Mindez megspékelve egy pár mesterséges szigettel, hol pálmafa hol világtérkép alakúval. Szóval jól láthatóan a pénz nem akadája semminek sem, még a természet törvényeit is felül lehet írni.

Szóval ebben a környezetben az egyik látványosság a Global Village nevű... nem is tudom mi... skanzen. Talán ez a legjobb szó. Vagy vidámpark. Vagy piac. Vagy szürreális hollywoodi giga filmdíszlet. A képek a bejegyzés legalján magukért beszélnek. A lényeg röviden: egy olyan park, ahol rengeteg ország reprezentálja magát egy körbejárható, standos elrendezésben. Persze a standokat ne úgy képzeljük el, mint a jókai téri karácsonyi vásárt, hanem ténylegesen úgy, mint egy filmstúdiót. Életnagyságú makettek az adott országokra jellemző épületekkel.

Az országok, akik szerepelnek ezen a kiállításon, főleg a muszlim világ országai. De természetesen megjelennek olyan országok is, mint az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, India, Kína, Japán, Thaiföld, Afrika (?), és van egy kelet-európai stand is. Itt egy picit megállnék, mert van egy olyan elem, ami mellett nem tudunk / tudtunk elmenni megbotránkozás nélkül. Ez pedig az, hogy a bazinagy Szerbia felirat mögött a budapesti parlament maktettje látható - vagyis valaki meggyőzhetne, hogy az nem az. Ez annyira megdöbbentett minket, hogy percekig csak álltunk előtte hitetlenkedve. Nagyjából ennyit a kultúrdiplomáciánkról. Vonatkozó kép a galériában.

Az országok standjai a leírás szerint felvonultatják az adott országra jellemző kulturális és kereskedelmi elemeket. Rengeteg kézműves termék, fűszer, mindenféle kelmék, anyagok, edények, lámpások, szőnyegek, stb stb keresik gazdájukat. Egy igazi közelkeleti piac elevenedik meg az ember előtt, ha hagyja, hogy a hely szelleme megihlesse. Mindegyik standon belül kisebb színpadokon helyi folklór bemutatók zajlottak. A legnagyobb meglepetést számomra azonban a pakisztáni és afgán standok okozták. Bőrkabátok, budnák, szőnyegek és selyem anyagok gyakorlatilag végetelen variációban felvonultatva. És csak ma csak nekem az eredeti ár feléért. Fél lépést odébb haladva már a harmadáért csak vigyem el. Irreálisan sok pénzt lehet ott költeni, az embert hamar magával ragadja a mesekönyvekből ismerős keleti varázs. Engem főleg a szőnyegek és a bőrkabátok választéka nyűgözött le, de a török stand lámpásainak és az egyiptomi stand vizi-pipa árusainak is sokáig magyaráztam, hogy ma nem fogok költeni maximum ennivalóra. 

Ha már erről beszélünk, ennivalóból pont ugyanakkora választék van, mint bármi másból. Természetesen alkohol és disznóhús mentesen, de amit az ember el tud képzelni, az mind megtalálható itt. Sőt olyan dolgok, amiket eddig el sem tudtunk képzelni. 

El kell ismerni, hogy a standoknak sajnos leginkább csak a külseje jeleníti meg az adott országra jellemző stílust, a belső választék csak néhány esetben. De az olasz standon is találtunk arab öltözéket áruló boltot, a kelet-európai standon egyetlen egy ismerős elem sem köszönt vissza. Talán a burek árus leszámítva. 

Kicsit bajban vagyok azzal, hogy meg tudjam mondani, hogy pontosan kinek is épült a hely. A helyieknek szóló részek, amik esetleg a távolabbi régiókat mutatnák be - pl. Európát vagy Afrikát - eléggé el vannak nagyolva. A turistáknak szóló részek pedig a harmadik közelkeleti ország standja után egyhangúvá vállnak. Persze rengeteg látnivaló van magukon az árusokon kívül is. Például van egy viszonylag nagyobb vidámpark is egybeépítve a területtel. Továbbá egy pedra leülve hihetetlenül érdekes egy pár hosszabb percet csupán azzal eltölteni, hogy az embereket nézzük. Nekem nagyon érdekes megfigyelni ezt a kultúrát. Vagyis az összes itt lévő kultúrát. Mert nem csak az arabbal találkozik itt az ember, hanem a rengeteg bevándorló révén az idinaival, pakisztánival és fülöp-szigetekivel is. A társadalmi kölönbséget pedig szemmel láthatóak - de ez egy másik bejegyzés témája lesz.

Mindent egybe vetve a Global Village egy nagyszerű hely, érdemes meglátogatni, főleg olyankor igazán kellemes, amikor nincs csitrilliárd ember, és lehet a standok között sétálgatni lökdösődés nélkül. Érdekes megnézni, hogy mit mutatnak meg az arab világban Európából, cserébe mi magunk ténylegesen közelebb kerülhetünk a keleti kultúrához. Elég csak végigmenni a perzsa fűszeres és szőnyeg soron vagy a távolkeleti kacatvásáron.